Vilniaus universitetas

MENIU

Kalendorius

PAŽINTINIS RENGINYS „VILKDALGIŲ KOLEKCIJA“

2024-05-30

Gegužės 30 d., 18 val. kviečiame į pažintinį renginį „Vilkdalgių kolekcija“, kurį ves VU Botanikos sodo vyresnioji botaninių kolekcijų kuratorė Lina Galinskaitė.

Daugiamečių šakniastiebinių augalų – vilkdalgių – žydėjimas visuomet įspūdingas reginys. Pirmieji vilkdalgiai VU Botanikos sode Kairėnuose buvo pradėti kolekcionuoti 1992 metais. Šiandien kolekcijoje sukaupta net keli šimtai pavadinimų vilkdalgių. Stebina ne tik šios genties žiedų spalvų įvairovė, bet ir malonus jų kvapas, barzdelių formos.

Lotyniškas pavadinimas Iris suteiktas senovės graikų deivės Iridės garbei dėl itin gausios žiedų spalvų įvairovės. 1753 metais Karlas Linėjus apibūdino 18 vilkdalgių rūšių ir juos suskirstė į dvi grupes – barzdotieji ir bebarzdžiai.

Didelis dėmesys pažintiniame renginyje bus skiriamas lietuviškai vilkdalgių selekcijai, kuri, manoma, Lietuvoje pradėta maždaug 1929-1930 metais. Apie vilkdalgių veisles ir vilkdalgių pavyzdžius, reprezentuojančius dekoratyvinių jų požymių įvairovę, išgirsite VU Botanikos sodo Kairėnuose pažintiniame renginyje.

Jeigu domitės  šių augalų priežiūros ir  puoselėjimo klausimais, tai ir dar daugiau sužinosite atvykę į sodą. Pažintinis renginys – nemokamas (50-mečio jubiliejų mininčio VU Botanikos sodo Kairėnuose dovana lankytojams), įėjimas į renginį – įsigijus sodo lankytojo bilietą.

IŠANKSTINĖ REGISTRACIJA: būtina šiuo el. paštu daiva.krutuliene@bs.vu.lt (pažintinio renginio dalyvių skaičius ribotas)
KUR, KADA: lankytojų grupė renkasi gegužės 30 d., 17.45 val. prie VU Botanikos sodo Kairėnuose pagrindinės kasos (Kairėnų g. 43)
BILIETAI: įėjimas į renginį – įsigijus sodo lankytojo bilietą, pažintinis renginys – nemokamas (50-mečio jubiliejų mininčio VU Botanikos sodo Kairėnuose dovana lankytojams).