Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

IŠVYSKITE SAVO AKIMIS: JAU ŽYDI ALPINIAI AUGALAI, GRETA JŲ ŽIEDUS KRAUNA IR MĖGSTANTIEJI PAVĖSĮ

Pamatykite savo akimis: mūsų sode jau žydi alpiniai augalai, o greta jų žiedus krauna ir mėgstantieji pavėsį. VU Botanikos sodo vyresnioji botaninių kolekcijų kuratorė Viktorija Guseva pasakoja apie šiuo metu žydinčius alpinius augalus.

 1

Noccaea oppositifolia (Pers.) Al-Shehbaz & Menke (nuotr. 1). Tai – daugiametis kiliminis visžalis augalas, priklausantis bastutinių Brassicaceae šeimai. Apie 5 cm aukščio, žiedai apie 1 cm pločio – rožiniai, su ryškiomis rožinėmis gyslomis. Po 5-12 žiedų paprastai yra susitelkę į tankias kekes. Žydi kovą-balandį, priklausomai nuo oro sąlygų. Privilioja daug naudingų vabzdžių.

Paplitimo arealas: Libanas, Sirija, Turkija, aptinkamas uolėtose vietose, plyšiuose 2000-3000 metrų virš jūros lygio.

Augalas šiuo metu žydi sodo alpinių augalų kolekcijoje, Temperatinės Azijos regiono alpinėje juostoje.

 2

Paprastasis žalčialunkis Daphne mezereum f. alba (Weston) Schelle (nuotr. 2). Tai – vasaržalis maždaug iki metro aukščio ir pločio rutuliškas krūmas stačiomis šakomis, priklausantis timelėjinių Thymelaeaceae šeimai. Gana retas.

Žiedai balti, iki 1 cm skersmens, išsidėstę išilgai šakelių. Skleidžia malonų, stiprų kvapą. Žydi vasarį-balandį, priklausomai nuo oro sąlygų. Vaisius sultingas geltonas kaulavaisis. Vis dėlto visos šio augalo dalys yra nuodingos, tad grožėtis patartina laikantis atstumo.

Paplitimo arealas: Europa, Sibiras, Kaukazas, miškai. Augalas šiuo metu žydi mūsų sodo alpinių augalų kolekcijoje, Europos regione, kalninėje juostoje.

 3

(nuotr. 3) Vienažiedė leukoja (Leucojum vernum L) yra daugiametis smulkiasvogūninis augalas, prikalausantis amarilinių Amaryllidaceae šeimai. Augalas 10-20 cm aukščio, varpelio formos balti žiedai su ryškia geltona dėme. Žiedai nusvirę žemyn, kvapnūs. Žydi balandį, vilioja vabzdžius.

Paplitimo arealas: Pietryčių, Pietvakarių ir Vidurio Europos kalnuotos vietovės, plačialapių miškų juosta (iki 1500 metrų virš jūros lygio).

Šiuo metu žydi sodo alpinių augalų kolekcijoje, Europos regiono kalninėje juostoje.

**

Na o apie pavėsį mėgstančius ir sode jau žydinčius žolinius dekoratyvinius augalus – eleborus – žinia dalijasi VU Botanikos sodo žolinių dekoratyvių augalų grupės vadovė dr. Gitana Štukėnienė.

4

Kaukazinis eleboras (Helleborus orientalis Lam.). 
(nuotr. 4) Pražysta labai anksti – vasario-kovo mėn., kai žemę dar nuklojęs sniegas ir kausto šaltukas. Pradeda žydėti tamsiai rožiniais žiedais, vėliau spalva šviesėja įgaudama žalsvą atspalvį. Žiedai nemaži, apie 5 cm skersmens.

Kerelis dekoratyvus, tamsiai žaliais, dantytais, odiškais lapais. Idealiai tinka sodinti kaip antrojo plano augalą arba krūmų, gyvatvorių, lapuočių medžių apvaduose. Eleborai auga gana lėtai ir nemėgsta persodinimo. Augalai yra gražiausi bei gausiai žydi tik pilnoje brandoje. Geriausiai auga drėgnoje, bet gerai drenuotoje dirvoje, daliniame pavėsyje.

 

Žaliasis eleboras (Helleborus viridis L.).
Paplitęs Vidurio ir Vakarų Europoje. Žiedai ryškiai žalios arba gelsvai žalios spalvos, iki 7 cm skersmens. Penki taurėlapiai žali, ilgesni už vainiklapius. Stiebas šakotas, lapuota tik viršūnė. Pamatiniai lapai ilgakočiai, pirštiški, su septyniais pailgai lancetiškais, dantytais nežiemojančiais lapeliais. Įsigiję ar gavę dovanų žydintį eleborą po žydėjimo neskubėkime su juo atsisveikinti. Lysvėje jie ir toliau auginami 2-3 metus, kad susiformuotų stambus šaknynas.