Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

UŽSUKITE Į VU BOTANIKOS SODO „MOČIUTĖS DARŽĄ“

Vasara – metas, kai iš močiutės daržo parsivežame visokiausių gėrybių. VU Botanikos sodas irgi turi savo „Močiutės daržą“, kuriame rasite net 150 rūšių ir veislių maistinių augalų, įvairių daržovių. Čia visada sutiksite ir pačią močiutę, netgi artoją (Vidos Raubienės ir jos komandos iš vytelių pinti darbai)!


 

Ateidami drąsiai atverkite sodo „Močiutės daržo“ vartus, kuriuos rasite iškart už sodo Alyvų kalno (pridedame žemėlapį su pažymėta daržo vieta). Vartus išeidami būtinai uždarykite, nes gėrybes mėgsta ir laukiniai gyvūnai, kurie sode nereti svečiai. 

  

„Močiutės darže“ – valgomų, maistui ar jo pagardinimui naudojamų augalų kolekcija. Daržas veši saulėtoje, nuo vėjų gyvatvore saugomoje vietoje. Čia auga lapinės daržovės, česnakai ir svogūnai, kopūstai ir burokėliai, pupelės ir žirniai, bulvės ir pomidorai, moliūgai ir cukinijos, kviečiai, rugiai, avižos ir kt. augalai. Taip pat – prieskoniniai augalai: krapai, pankoliai, petražolės; kvapūs augalai: mėtos, čiobreliai, melisos. Ši kolekcija, įkurta 2019-aisiais, nuolatos keičiasi. 

  

VU Botanikos sodas kurtas buvusio Kairėnų dvaro teritorijoje. Nuo XVI a. keitėsi ne vienas dvaro šeimininkas, bet daržai čia buvo puoselėti visais laikais. Skyrėsi tik auginami augalai ir jų įvairovė.

 

Ryškiausias Kairėnų dvaro istorijos laikotarpis – 1817–1857 m., kai dvaro šeimininkės Dorotos Lopacinskos iš Morikonių giminės (1783–1857 m.) pastangų dėka jis tapo to meto Vilniaus kultūrinio, visuomeninio gyvenimo pažiba.

Be gėlynų ir angliško stiliaus parko, jame buvo auginamos ir daržovės, vaisiai, prieskoniai, keliavę ant dvarininkų ir šeimynos stalo.